iForestFire

iForestFire

iForestFire

iForestFire

iForestFire

iForestFire

  • Što je iForestFire

    • je integralni i inteligentni sustav za daljinski protupožarni nadzor otvorenog prostora i automatsko rano otkrivanje šumskog požara analizom slike kamere u vidljivom dijelu spektra tijekom dana, a u bliskom infra-crvenom dijelu spektra tijekom noći. šumski požari otkrivaju se u nastanku naprednim metodama obrade i analize slike. Inteligentni algoritmi za prepoznavanje šumskog požara automatski analiziraju sliku, tražeći vidljive znakove vatre, poput dima šumskog požara u dnevnim uvjetima i plamena u noćnim uvjetima. U slučaju sumnje na požar generira s alarmni prozor, a sumnjivi dijelovi slike se označe. Operater donosi krajnju odluku pregledom označenih dijelove slike i odlučuje da li se radi o požaru ili ne.
  • Zašto iForestFire

    • Katastrofalna sezona požara 2003. potakla je i motivirala istraživače sa Sveučilišta u Splitu na istraživanja kojima je konačni cilj bilo razviti sustav za automatsko prepoznavanje šumskog požara u nastajanju. Uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske kroz program tehnologijskih projekata i Županije splitsko - dalmatinske , nakon dvije godine intenzivnih istraživanja razvijen je inovativni sustav za ranu detekciju požara otvorenog prostora i pomoć vatrogascima tijekom gašenja požara nazvan iForestFire - Intelligent Forest Fire monitoring system.
  • Struktura iForestFire

    • iForestFire je tipični Web Informacijski Sustav (WIS) jer je korisničko sučelje standardni Web preglednik. Sustav se sastoji od terenske jedinici i centralne jedinice za prihvat, prikaz, obradu i pohranu svih podataka s terenskih jedinica. Terenska jedinica se sastoji od pokretne (pan/tilt/zoom) video kamere u dvojnom režimu rada (danju kao kolor kamera osjetljiva u vidljivom dijelu spektra, noću kao crno-bijela kamera osjetljiva u bliskom infra-crvenom dijelu spektra), mini meteorološke stanice sa ugrađenim podatkovnim Web poslužiteljem te komunikacijske jedinice preko koje se terenska jedinica spaja sa centralnom jedinicom na kojoj se obavljaju sve analize, proračuni, prezentacije i pohrana svih slika i podataka.

PDF katalog

iForestFire
intelligent ForestFire monitoring system

Primjena iForestFire sustava

Korisnici sustava iForrestFire

iforestfire-korisinici

iforestfire-korisinici